"Cože?! Koláč ze škvarků? Sladkej, jo?"
I já jsem se kdysi hodně divila. :-) Škvarky moc nejím, chleba se sádlem mi taky nic neříká a navíc je vepřové sádlo přece pěkně nezdravé, ne?
Chyba! :-) Před pár lety jsem se rozhodla pod odborným dohledem setřást pár kilo a zjistila, že i tuk je (ve správné míře) rozhodně potřeba a vepřové sádlo vydrží při smažení rozhodně víc, protože se tak snadno nepřepaluje.
Dnes se s Vámi chci podělit o recept z Kuchařky naší vesnice na můj, už od dětství, oblíbený koláč, který jste mohli zahlédnout už v jednom starším příspěvku (Ne) Obyčejný týden.
Škvarky v něm se používají rozemleté, bezmasé, z podkožního voňavého bílého sádla, takže v receptu fungují pouze jako tuk a sladkou chuť nijak neovliňují.
Zima je bezpochyby obdobím domácích zabijaček, tak jestli máte chuť a někoho ve svém okolí, kdo už jednu takovou za sebou má nebo se na ni chystá, požádejte ho o malou misku (250 g) škvarků bez masa, sáhněte do zásob pro skleničku rybízové marmelády a pusťte se do následujícího jednoduchého receptu.
Co bude třeba:
Co bude třeba:
- 25 dkg mletých škvarků
- 25 dkg cukru
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
- 4 hřebíčky
- citronová kůra
- šťáva z 1/2 citronu
- ostrá zavařenina
Hřebíčky roztlučeme v hmoždíři.
Citron umyjeme a kůru jemně nastrouháme.
Mouku prosejeme na vál společně s práškem, promícháme s cukrem, hřebíčkem a citronovou kůrou a navrch rozdrobíme škvarky.
Vejce rozklepneme do důlku uprostřed, vlijeme citronovou šťávu a zaděláme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na 2 a 1 třetinu.
Větší část rozválíme na vymazaný plech. Mě se už mnohokrát osvědčil váleček "do plechu", ale těsto můžete na dno plechu namačkat i ručně.
Pomažeme zavařeninou. Já jsem použila zbylá švestková povidla smíchaná s rybízovou marmeládou.
Ze zbytku těsta vyválíme tyčinky ze kterých vytvoříme okraje a mřížku. Protože se těsto docela trhá, můžete těsto místo tyčinek rozválet na plát a vykrájet třeba čtverečky. Tenhle koláč prý vypadal jako svetr :-)
Pečeme asi 40 min na 180°C.
Pokud se Vám koláč podaří nesníst hned, nechte ho 2-3 dny odležet, aby zvláčněl. Chutná pak ještě lépe!
Krásný večer!
Verča
Jsi šikulka:-)
OdpovědětVymazatDíky, Maruško :-)
VymazatNení to ten koláč, co jsi mi tenkrát přinesla do práce na ochutnávku a neřekla, že je ze škvarků? :-) To byla pěkná lest, ale přiznávám, byl výbornej, asi proto, že jsem nevěděla, že jsou tam škvarky :-)Klárka
OdpovědětVymazatAsi jo. Jinej škvarkovej nedělám :-) Já bych ho kdysi taky nejedla, kdybych to věděla ;-)
VymazatTo víš, dřív máslo radši prodali, než aby z něj pekli sami pro sebe.
To už je asi hoooodně dávno, vid?