Nejen pro všechny hádalky z minulého příspěvku je tu rozluštění:
Ve sklenici jsou nasypané jáhly.
Byly jste opravdu blízko :-)
Za
posledních pár let jsem do svého jídelníčku zařadila spoustu nových a
hlavně zdravých potravin. V rámci tohoto objevování jsem vyzkoušela i
jáhly. Bohužel jsem zrovna jim na chuť nepřišla, a tak čekaly v načatém
sáčku ve špajzce, až jim z toho prošla trvanlivost.
Bylo mi líto
je vyhodit rovnou do koše, přece nemůžou za můj mlsný jazyk, proto jsem
je použila aspoň k dekoraci. Hezky vypadají a já nebudu muset složitě
čistit sklenici od vosku až svíčka dohoří.
Jedna z takto objevených potravin má však u nás doma své místo
jisté! Je to quinoa [kinoa], česky Merlík čilský.
Quinou lze použít stejně jako rýži a také se
podobně vaří. Jen ji nezapomeňte předem prolít vařící vodou, abyste slupku zbavili hořkosti. Má opravdu překvapivě výtečnou lehce
oříškovou chuť a narozdíl od rýže má vysoký obsah bílkovin - až 23%. Kupuju ji většinou v dm-ku, ale určitě ji objevíte i v jiných obchodech se zdravou výživou.
Další info třeba na wikipedii.
Pokud Vám není proti srsti trocha experimentování a chcete kvalitně obohatit svůj jídelníček, quinou vřele doporučuju!
Přeju Vám pěkný den a budu ráda, když mi napíšete, jak Vám chutnala. Nebo už ji dávno znáte? :-)
Přeju Vám pěkný den a budu ráda, když mi napíšete, jak Vám chutnala. Nebo už ji dávno znáte? :-)
Verča
Verunko, já jsem přes tu háčkovanou krásu přehlédla otázku. Jáhly taky moc nemusím, děkuji za typ, quinou zkusím.
OdpovědětVymazatMoc zdravím, Helena
Není zač a dobrou chuť! :-)
VymazatKrásný večer. V.