Houstičky obzvláště vypečené od kamarádky Martiny.
Několik základních surovin, dvakrát 5 minut práce, něco přes hodinu kynutí a chvilka pečení. Nic víc není potřeba a můžete mít doma tyhle luxusní zlaté houstičky.
Domácí houstičky
- 500 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 12 g soli
- 21 g čerstvého droždí = půl kostičky
- 375 ml ohřátého mléka (původně bylo 275 ml, ale asi deci jsem musela přidat)
- půl lžičky cukru na kvásek
1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme troškou teplého mléka. Necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, sádlo, kvásek a většinu zbylého mléka. Všechno smícháme a pokud je potřeba, ještě dolijeme mléko. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme lehce moukou a necháme aspoň 20 minut kynout.
3. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme jej napůl, každou půlku znovu napůl a vzniklé 4 díly znovu napůl. Máme 8 dílů, z nichž každý rozdělíme na třetiny. Vzniklo nám 24 stejných kousků těsta. Každý z nich rukama rozválíme na tenkého hada. Třetinu hada odkrojíme a jedním koncem ji položíme do středu zbytku hada. Jedním z krajních pramenů začneme plést copánek. Konec posledního pramene založíme dospod, aby se houstičky nerozplétaly. Skládáme rovnou na plech.
4. Překryjeme folií, necháme 45 minut odpočívat a nakynout.
5. Do trouby vložíme hrnek s vodou (housky se pečou v páře) a předehřejeme ji na 230°C.
6. Každou z housek potřeme vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem, semínky nebo je necháme holé.
7. Pečeme 11 minut do zlatova.
Marti, moc děkuju. Konečně jsem je dneska vyzkoušela a recept je fantastický! Dvě jsem zbouchala s máslem ještě teplé rovnou nad plechem :-D
Dobrou chuť všem!
Verča