středa 23. ledna 2013

Čokoládový Termix

Pamatujete na Termix? Já ho jako dítě milovala. Mám ho ráda doteď, jen už ho nekupuju v obchodě.
Dnes se s Vámi chci podělit o recept na domácí termix, jehož příprava vám zabere nanejvýš deset patnáct minut. Podobně nám dělávala termix moje mamka, když jsme byly malé, mě jen napadlo přidat čokoládu.





Suroviny:

1 čokoládový pudink v prášku
0,5 litru mléka
3 lžíce krystalového cukru
1 malá tabulka hořké čokolády nebo dobré čokolády na vaření

2 vaničky měkkého tvarohu
případně moučkový cukr na doslazení

Pudink uvaříme podle návodu, osladíme 3 lžícemi cukru. Odstavíme a vmícháme rozlámanou čokoládu a necháme ji rozpustit. 
Do velké mísy vyklopíme oba tvarohy, přilijeme pudink a zašleháme metličkou. Podle chuti dosladíme moučkovým cukrem a necháme vychladit. Před podáváním můžeme termix posypat čokoládovými hoblinkami.

Stejně můžete připravit i vanilkový termix z vanilkového pudinku, pouze uberte 1 dl mléka. Díky čokoládě termix více ztuhne, proto je v čokoládové verzi více mléka.
Anebo zkuste přidat do vanilkového termixu pár lžic domácího jahodového džemu.

Ať vám chutná! 

Verča

pondělí 21. ledna 2013

GIVEAWAY na blogu Moji šťastní andělé

Krásný začátek týdne všem!

V sobotu jsem dostala milé pozvání zúčastnit se u Martinky na blogu soutěže GIVEAWAY k prvním narozeninám blogu ... ♥  a ráda bych Vás na ni tímto způsobem upozornila. Výhra za to rozhodně stojí :-)



Všem přeji mnoho štěstí!

Verča


sobota 19. ledna 2013

Díky za dárečky

Na začátku roku jsem se zapojila do Andrejčiny Novoroční Giveaway a jak se říká, usmálo se na mě štěstí, a včera poštou dorazily tyhle dva krásné ručně zdobené svícny a perličková svíčka.

Překvapilo mě, jak jsou svícny velké a jak perličková svíčka krásně voní! Krom toho mi Andrejka přibalila ještě krásnou perleťově lesklou podložku pod svíčku, která se stáhne šňůrkami kolem svíčky. Na fotkách je prozatím se svícnem s vločkami. 

Díky za krásnou zimní výzdobu, Andrejko!


pátek 18. ledna 2013

Teplouše

Tak jsou na světě - moje první háčkované "teplouše"!

Abyste rozuměli - můj manžel rád vymýšlí různé prapodivné názvy (většinou naštěstí milé a veselé) a "teplouše" jsou v překladu teplé ponožky, které nosím večer u televize, u háčkování a někdy i na spaní.

Jakmile se dostavil nápad na ponožky, začalo se mi v hlavě objevovat jak uháčkovat lem, jak špičku, ale pata nikde. Zapátrala jsem tedy na netu a vsadila na jednoduchý návod.

Vlastnoručně vyrobené ponožky pro mě byly výzvou už nějakou dobu. Když jsem navíc uviděla, jak pěkně má Nožičky v teplíčku Lenka, vrhla jsem se na vybírání příze. A to u mě bývá známkou, že to myslím fakt vážně.





Vybrala jsem pestrobarevnou melírovanou Kateřinu plus ze směsi bavlny a akrylu. Napoprvé jsem nechtěla za přízi moc utrácet - co kdyby se ponožky úplně nepovedly, a tak jsem zvolila méně hřejivou přízi, která ale v domácím prostředí úplně postačí. Mimo zdi našeho bytu se s těmahle bláznivkama stejně nechystám :-D







A jak to dopadlo už nechám posoudit Vás!





Verča

 










pátek 11. ledna 2013

Škvarkový koláč

"Cože?! Koláč ze škvarků? Sladkej, jo?"

I já jsem se kdysi hodně divila. :-) Škvarky moc nejím, chleba se sádlem mi taky nic neříká a navíc je vepřové sádlo přece pěkně nezdravé, ne? 
Chyba! :-) Před pár lety jsem se rozhodla pod odborným dohledem setřást pár kilo a zjistila, že i tuk je (ve správné míře) rozhodně potřeba a vepřové sádlo vydrží při smažení rozhodně víc, protože se tak snadno nepřepaluje.

Ale dost pouček o zdravém stravování. To bychom tu byli do rána! :-)


Dnes se s Vámi chci podělit o recept z Kuchařky naší vesnice na můj, už od dětství, oblíbený koláč, který jste mohli zahlédnout už v jednom starším příspěvku (Ne) Obyčejný týden.
Škvarky v něm se používají rozemleté, bezmasé, z podkožního voňavého bílého sádla, takže v receptu fungují pouze jako tuk a sladkou chuť nijak neovliňují.

Zima je bezpochyby obdobím domácích zabijaček, tak jestli máte chuť a někoho ve svém okolí, kdo už jednu takovou za sebou má nebo se na ni chystá, požádejte ho o malou misku (250 g) škvarků bez masa, sáhněte do zásob pro skleničku rybízové marmelády a pusťte se do následujícího jednoduchého receptu.

Co bude třeba:


  • 25 dkg mletých škvarků
  • 25 dkg cukru
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 4 hřebíčky
  • citronová kůra
  • šťáva z 1/2 citronu
  • ostrá zavařenina





Hřebíčky roztlučeme v hmoždíři.



Citron umyjeme a kůru jemně nastrouháme.


 
Mouku prosejeme na vál společně s práškem, promícháme s cukrem, hřebíčkem a citronovou kůrou a navrch rozdrobíme škvarky.


 
Vejce rozklepneme do důlku uprostřed, vlijeme citronovou šťávu a zaděláme tužší těsto.



Těsto rozdělíme na 2 a 1 třetinu.




Větší část rozválíme na vymazaný plech. Mě se už mnohokrát osvědčil váleček "do plechu", ale těsto můžete na dno plechu namačkat i ručně.




Pomažeme zavařeninou. Já jsem použila zbylá švestková povidla smíchaná s rybízovou marmeládou.




Ze zbytku těsta vyválíme tyčinky ze kterých vytvoříme okraje a mřížku. Protože se těsto docela trhá, můžete těsto místo tyčinek rozválet na plát a vykrájet třeba čtverečky. Tenhle koláč prý vypadal jako svetr :-)



Pečeme asi 40 min na 180°C.




Pokud se Vám koláč podaří nesníst hned, nechte ho 2-3 dny odležet, aby zvláčněl. Chutná pak ještě lépe!

Krásný večer!


Verča